Polževi vsadki

polževi-vsadki-image-1

Razvoj slušnih aparatov je pokazal, da z njimi ne moremo odpraviti vseh težav v zvezi s sluhom, podobno kot ne morejo očala povrniti vida nekomu, ki je slep. Zahvaljujoč napredku pa se je, za razliko od slepote, našlo način, da tudi popolnoma gluhi lahko slišijo. Obstajajo celo vsadki, ki se jih pripne neposredno na možgansko deblo. Take operacije so sicer redke, vendar Cochlear izdeluje tudi tovrstne implante.

Polžev vsadek, angleško ‘cochlear implant’, je vsadni slušni pripomoček, ki nadomesti delovanje notranjega ušesa. Vsadni pomeni, da enega od njegovih delov z operacijo vsadimo v telo. Pregled vsadnih slušnih pripomočkov najdete tukaj.

Del notranjega ušesa, ki je zadolžen za sluh, imenujemo polžek (kohlea). Sestavljen je iz čvrstega kostnega ogrodja, dvakrat in pol zavite cevi, ki se ji prilega mehki del polžka, v katerem so zaznavne slušne celice, imenovane lasne celice (dlačnice). Polžek pretvori zvok v električni impulz, ki se prenese v možgansko skorjo preko slušnega živca v možgansko skorjo, kjer te impulze prepoznamo. Polžev vsadek dovede zvočne signale, spremenjene v kodirane električne impulze, neposredno do slušnega živca. Poleg notranjega dela (usadka oz.  implanta, ki ga sestavljata elektroda in stimulator, vsebuje še zunanji del – zvočni procesor, ki se nosi za ušesom, pri zelo majhnih otrocih lahko izjemoma tudi posebej. Tega sestavljajo kontrolna enota z mikrofonom, ki zazna zvok, elektronsko vezje (čip), ki zvok analizira in spremeni v zaporedje električnih impulzov, ter oddajnik (antenca), ki impulze preko indukcije pošlje skozi kožo v notranji del. Zvočni procesor vsebuje računalniški program, ki je prilagojen vsakemu posamezniku in mu omogoča najboljšo slušno zaznavo.

Polževe vsadke pri nas implantirajo na ORL klinikah obeh slovenskih UKC tako v Ljubljani kot v Mariboru. Ponavadi vsadijo le en polžev vsadek, možna (in večinoma tudi učinkovitejša) je dvostranska vsaditev. Dovolj zgodnja enostranska vsaditev polževega vsadka ob pravilni in redni rehabilitaciji omogoča otrokom enakovreden vstop v slišeči svet njihovih vrstnikov. Ti otroci s polževim vsadkom prav v nobeni aktivnosti, veščini ali sposobnosti ne zaostajajo za svojimi vrstniki.

V svetu se polževi vsadki vse bolj uveljavljajo tudi pri reševanju problemov starostne gluhote in naglušnosti. Predvsem ob hitrih izgubah sluha se ljudje s slušnimi izkušnjami (to je prej normalno slišeči) hitro prilagodijo (rehabilitirajo) in lahko kvalitetno preživijo starost.

Kako delujejo polževi vsadki, si lahko ogledate na priloženem pdf letaku.

Delovanje_PV

 

Podobne vsebine