Bellman oprema prostorov za gluhe in naglušne

bellman-oprema-prostorov-za-gluhe-in-naglušne-image-1

Naša sposobnost slišanja se s starostjo spreminja na slabše. Statistike kažejo, da ima 7 izmed 10 starostnikov nad 70 let težave s sluhom. Takrat postanejo tako preproste stvari, kot je telefonski klic, lahko zelo težke. Zgodi se, da pride nekdo k starejšemu človeku na obisk, pa ga s hišnim zvoncem nikakor ne more priklicati, da bi mu odprl, ker ga ta preprosto ne sliši. Vse to zelo vpliva na socialno življenje starejših ljudi.

V podobnih situacijah tudi slušni aparati ne morejo kaj veliko pomagati. Čisto preprosto: ne morejo biti ves čas za ušesi, recimo med spanjem, v kopalnici, … Prav isto velja tudi za osebe s slušnimi implanti: od kostno usidranih slušnih pripomočkov do polževih vsadkov.

Mnogokrat govorimo o arhitekturni prilagojenosti objektov potrebam invalidov in pri tem največkrat mislimo na gibalno ovirane osebe. Vendar to velja tudi invalide z omejeno čutno zaznavo: za slepe in gluhe. To upošteva tudi zakonodaja. Res pa je, da so te prilagoditve, če govorimo o gluhih in naglušnih osebah, zelo specifične. Običajno s tem mislimo na javne prostore opremljene z indukcijskimi zankami. Pa je to res vse?

Prostor, v katerem preživimo največ časa, pa je lasten dom. Če nam ta ne nudi občutka varnosti in zadovoljstva, ga bomo težko našli drugje. Zato mora biti tudi dom opremljen tako, da omogoča invalidni osebi samostojno in polno življenje. Ta članek želi predstaviti nekatere možnosti, ki pomagajo osebam s slušnimi težavami.

Antropologi bi verjetno znali razložiti, kako si je človek v teku evolucije izostril sluh kot najpomembnejši čut za zaznavanje nevarnosti. Nenaden, spremenjen ali neobičajen zvok takoj pritegne našo pozornost. Kaj podobnega za ostale naše čute ne velja. In z razvojem tehnike je človek iznašel cel kup opozorilnih naprav, ki slonijo predvsem na slušnem sporočanju: hišni in telefonski zvonec, gasilska sirena, zvonenje v cerkvenem zvoniku, bitje ure, šolski zvonec, … Ste se morda že kdaj vprašali, zakaj mora, ko se bliža prehodu z ali brez zapornic tako velika in težka zadeva, kot je vlak, nase opozarjati z dokaj majhno in preprosto sireno?

Tudi zaradi tega lahko težava s sluhom predstavlja zelo resen primanjklaj, ki določeni osebi onemogoča polno življenje. Rešitev pa je po svoje zelo preprosta, zahteva pa dvoje:

Sistemi in pripomočki za lažje poslušanje in sporazumevanje

–          zvočne signale, ki so namenjeni slišečim, je potrebno spremeniti v signale, ki jih gluhi in naglušni lahko prepoznajo: vibracije, svetloba, bliski in včasih celo zvok zelo velike moči;

–          gluha in naglušna oseba se mora prilagoditi/priučiti, da pozorno spremlja te signale in razume njihov pomen.

Budilka

Vse se začne s tako preprosto zadevo, kot je budilka. Z njo imamo velikokrat težave tudi polnočutni ljudje. Budilke za gluhe in naglušne imajo:

–          stikalo, ki prižge ali vgrajeno ali kako drugo luč,

–          bliskavico ali

–          vibrator, ki ga položimo pod blazino in nas zbudi s tresenjem.

Na naslednjem koraku se lahko vprašamo: zakaj nas taka budilka ne bi zbudila ne samo ob določeni uri, ampak tudi,

–          ko v stanovanju izbruhne požar,

–          ko vanj vdre vlomilec,

–          ko zazvoni telefon,

–          ko se začne dojenček v sosednji sobi jokati in potrebuje našo pozornost,

–          ali pa ko nekdo pozvoni pri vratih.

Z budilko je potrebno povezati napravice, ki te dogodke zaznavajo (senzorje) in s tem sprožijo bujenje. Sodobna tehnologija omogoča brezžično digitalno povezovanje teh naprav.

PripomočkiČe bliskavico ali vibrator postavimo v samostojen sprejemnik signalov dobimo napravo, ki jo lahko prenašamo s seboj na roki ali pa tako, ki jo imamo v nekem skupnem prostoru, kjer se dlje časa zadržujemo preko dneva (recimo v dnevni ali delovni sobi).

Tako postavljen sistem omogoča zadovoljiv občutek varnosti. Gluhi ali naglušni osebi omogoča samostojno življenje, kjer so preprosto “vse stvari pod kontrolo”.

Dober sistem te vrste omogoča:

–          fleksibilnost, ko lahko izbiramo, katere naprave dejansko potrebujemo in katere ne,

–          enostavnost, ko posamezne naprave dodajamo ali odvzemamo iz sistema brez dodatnih nastavljanj oz. programiranja,

–          preglednost signalov, ko lahko takoj ugotovimo, kaj je opozorilo sprožilo.

Naše podjetje trži pripomočke podjetja Bellman & Symfon.

Podobne vsebine