Poletna skrb za zvočne procesorje za polžev vsadek

Novice_pred_poletjem

V lanskem poletju smo imeli nekaj težav z aparatki za polževe vsadke. Zato vam želimo med novicami znova posredovati informacije, ki smo jih lani posredovali nekoliko pozno (septembra) z našim prvim pismom uporabnikom..

Dejstvo je, da vroročina in znoj, ki ga poleti prelivamo v velikih količinah, opravita svoje kruto delo. Temeljito smo preučili vse težave lanskega poletja, tudi s strokovnjaki iz podjetja Cochlear. Želimo vam pomagati, da bi se težave v prihodnje čim manjkrat pojavljale. Pravilna in redna nega procesorja zelo veliko prispeva k dobremu in stabilnemu delovanju. Mi verjamemo, da redno vzdržujete aparatke, žal pa se je kar nekajkrat izkazalo, da, verjetno zaradi nevednosti, vzdrževanje ni bilo tako, kot bi moralo biti.

Sušenje

Zaradi zagotavljanja potrebne električne moči vsi zvočni procesorji za polževe vsadke uporabljajo »cink-zrak« baterije, ki potrebujejo za svoje delovanje prost dostop dovolj velike količine zraka. To pa pomeni, da nosilec baterij ne sme biti zatesnjen. Kjer pa vstopa zrak, lahko vstopa tudi vlaga. Lahko se zgodi, in marsikomu se je to dogajalo, da znoj prekrije baterijski del in prepreči dostop zraka. Baterije izgubijo svojo moč in procesor se samodejno izklopi, kot bi bile baterije prazne. Po osušitvi pa je možno aparatek z istimi baterijami ponovno prižgati in deluje.

Nauk te zgodbe je seveda za marsikoga neprijeten. Potrebno se je izogibati pretiranemu potenju (nekaterim športnim dejavnostim) ali pa take trenutke preživeti brez pomoči slušnega pripomočka. Druge možne rešitve tudi najsodobnejša tehnologija še ne omogoča, razen, do neke mere, pri uporabi akumulatorskih baterij.

Za sušenje aparatkov Cochlear priporoča (zahteva) sušenje v Dry Store sušilcih s pomočjo Dry Briks vložkov. Najobičajnejše napake, ki smo jih zaznali so:
– »Dry Store do sedaj nisem uporabljal, saj mi je prejšnja leta aparat dobro delal tudi brez tega!«;
– V Dry Store je bil še vedno vložek, ki ga je uporabnik dobil na začetku, čeprav bi bilo potrebno vložek zamenjati na vsaka dva meseca;
– V Dry Store so se uporabljali neustrezni vložki. Okrogle »sušilne tabletke«, ki so namenjene odstranjevanju vlage v škatlicah za prenašanje in shranjevanje, za sušenje v električnih sušilcih niso uporabne!

Varovanje mikrofonov

Poleg baterijskega dela so zaradi vlage najbolj izpostavljeni mikrofoni. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da brez primerno kvalitetnega zajema zvoka tudi zvočni procesor ne more zagotavljati primernega poslušanja preko implanta.

Zato je Cochlear na modelih procesorja Nucleus 5 uvedel še dodatno varovanje mikrofonov s posebnimi »čepki«, ki naj bi jih zamenjevali na vsaj 2 meseca. Ti čepki so nekakšni lovilci vseh možnih nečistoč, ki bi lahko škodovale aparatku. Lahko pa nabrana umazanija zapre pot zvočnim valovom do procesorja. Zato je potrebna redna kontrola mikrofonov s nadzornimi slušalkami, ki ste jih dobili skupaj z aparatkom, in zamenjava zaščitnih čepkov nekako na 2 meseca.

Iz pogovorov z vami smo zaznali, da vas je največkrat strah, da bi pri zamenjavi pokrovčkov poškodovali procesor in da vam navodila glede tega niso jasna. Vsak, ki ima podobne pomisleke, se lahko oglasi v naši poslovalnici, kjer bomo zamenjavo opravili mi in vam pokazali, kako lahko to drugič opravite sami.

Sporočamo, da imamo tako Dry Briks kot mikrofonske zaščite v dovolj veliki količni na zalogi. Iz tega kako pridno nabavljate te pripomočke, pa lahko sklepamo o vestnosti pri negi vašega aparatka.