Bellman

Bellman

Bellman_Peter JungvidBellman_Symfon_oprema_gluhi

Podjetje Bellman je ustanovil in registriral podjetnik Peter Jungvid v letu 1989. Prvi izdelek, je bil poseben telefonski zvonec z različnimi toni in jakostmi zvonjenja za uporabo v pisarniških okoljih.

Mimogrede: ime tega projekta je bilo Bellman po znanem Bellman Carl-Michaelu, ki je pisal glasbo za švedske kralje v 19. stoletju.

Prvi prototip takega telefona je bila narejen v začetku leta 1989. Izkazalo se je, da je sicer zelo funkcionalen, vendar so ga tisti, ki so ga preizkušali označili za grdega. Po prijaznem priporočilu je nato Peter Jungvid poiskal pomoč industrijskega oblikovalca. Profesor Jan Hampf je oblikoval prepoznavno obliko, ki temelji na beli in rdeči barvi, in je značilna za vse Bellmanove izdelke do danes.

Leta 1990 je bil izdelek prikazan na kliniki univerzitetne bolnišnice Sahlgrenska v okviru iskanja rešitev, ki bi lahko pripomogle naglušnim v njihovem vsakdanjem življenju. Kmalu so reštev sprejele tudi druge klinike na Švedskem in širše. Ob tem pa so se pokazale še druge potrebe gluhih in naglušnih in mlado podjetje Bellman se je odločilo, da razvije še nove produkte in se osredotoči prav na proizvodnjo pripopočkov za populacijo gluhih in naglušnih. Tako je podjetje našlo svoje poslanstvo.

Leta 1992 so predstavili nov produkt: brezžični sistem za opozarjanje na zvonenje na hišnih vratih. Zaznati zvonec, in s tem obiskovalca, je za gluho ali naglušno osebo skoraj nemogoče in zato vodi v družbeno izolacijo. Nastal je Bellman Visit sistem, ki so mu praktično vsako leto dodali kako novo komponento.

Bellman_alarmi

Leto 1994 pomeni pri Bellmanu začetek razvoja sistemov za lažje poslušanje in sporazumevanje. Začelo se je s pripomočkom Bellman Response za osebe, ki niso mogle ali hotele nositi običajnih slušnih aparatov.

Podjetje se je širilo tudi z nakupi drugih podjetji in konec leta 1997 se je Bellman AB pridružil Symfon Hörapparater AB iz Göteborga. S tem je podjetje pridobilo tudi veliko znanja s področja slušnih aparatov, saj je podjetje Symfon tedaj že razvilo dobre slušne aparate Unitron. V letu 2008 se je ustanovitelj Peter Jungvid preselil na Kitajsko, da bi ustanovil prve hčerinske družbe. Bellman & Symfon ima sedaj dve taki podjetji, ki pokrivata pacifiško področje in področje centralne Kitajske.

Glede ponudbe Bellman & Symfon si lahko nekaj več preberete o sistemih za lažje sporazumevanje in pripomočkih za opremo stanovanjali pa nam pišite: info@posluh.si.