BAHA sejem 2013

Novice obletnica BAHA poročilo

Sejem bil je živ …

V petek 23.08.2013 smo na Ptuju na prireditvenem prostoru Term Ptuj za Grand hotelom Primus organizirali srečanje uporabnikov BAHA slušnih aparatov. Srečanje je imelo simbolen pomen, saj je v času poletja minilo 10 let od prve operacije za tovrstne slušne rešitve. V tem času so v UKC Maribor operirali že 60 pacientov, v UKC Ljubljana 7, trije otroci pa uporabljajo BAHA pripomoček na posebnem traku. Na samo srečanje je prišlo 30 uporabnikov s svojimi spremljevalci, vsega skupaj nekaj več kot 80 ljudi. Poleg 5-ćlanske ekipe podjetja Posluh so na srečanje dobesedno prileteli Margaret Price iz Manchestra, pri Cochlearju dela kot strokovnjakinja in svetovalka za vse povezano z BAHA od operacije do uporabe aparatov, Riccardo Licari iz evropskega sedeža Cochlearja v Baslu, opravlja menažerske posle za vzhodno Evropo in Tomaš Tichy iz Prage, eden najboljših Cochlearjev tehničnih strokovnjakov v Evropi. On je bil tudi najbolj priden, saj je v dobrih 5 urah pregledal 20 aparatov, diagnosticiral nekaj napak, popravil nekaj nastavitev …, predvsem pa veliko svetoval  Na srečanju je bil tudi primarij dr. Janez Rebol iz UKC Maribor, ki je opravil prvo in večino vseh ostalih operacij.

Uporabniki so imeli možnost na stojnicah pridobi precej informacij. Poleg stojnic “Cochlear” in “Posluh”, ki sta se nekako združili v eno, smo imeli tudi stojnico “Belman”, na kateri smo predstavili pripomočke omenjenega podjetja, ki pomagajo gluhim in naglušnim zlasti v situacijah, ko ne morejo uporabljati slušnega aparata. Še veliko več informacij pa so uporabniki lahko dobili  skozi neformalne pogovore on mizah.  Za okusno hrano je poskrbelo hotelsko osebje.

Pozdravni govor je imel direktor podjetja Matjaž Krajnc. Poudaril je pomen druženja pacientov, ki se lahko med seboj spodbujajo, si izmenjujejo izkušnje in si pomagajo. Če bi se uspeli tudi formalno povezati v kako združenje ali društvo, bi tudi lažje zagovarjali svoje pravice in potrebe tako v odnosu do civilne družbe kot do politične oblasti.

S klikom na spodnjo slikico, si lahko ogledate nekaj slik s srečanja.

BAHA_sejem

Dogajanje na sejmu je posnel snemalec nove spletne televizije gluhih in naglušnih TIPK TV. Vabimo vas, da spremljate njihovo dejavnost in jih podprete. Oddaja o sejmu bo verjetno na sporedu konec septembra, ko bodo začeli tudi redno oddajati informativni program.