Aspirin povzroča naglušnost?

Novice aspirin

Nekatera zdravila sodijo med ototoksine. Z nazivom ototoksini imenujemo zdravilne snovi v različnih drogah, ki lahko začasno ali trajno poškodujejo sluh. Najbolj znane ototoksine najdemo v sestavinah za kemoterapijo pri rakavih obolenjih.

Malokdo pa ve, da med ototoksine sodi tudi “običajno” zdravilo, kot je aspirin. Menda se letno porabi širom sveta okoli 40.000 ton teh zdravil.

Prva poročila, da aspirin lahko povzroči tinitus (zvonenje ali piskanje v ušesih) so se pojavila že s pojavom te droge sto let nazaj.  Danes je znano, da redna uporaba lahko pelje tudi v naglušnost. Na srečo v večini primerov ta izguba sluha ni trajna in se le ta povrne po prenehanju jemanja zdravila.

Problematična je zlasti redna vsakodnevna uporaba tega zdravila. Tako terapijo priporočajo in se tudi množično uporablja ob nevarnostih infarkta oz. po preživetju le tega in sicer zaradi lasnosti aspirina, da vpliva na strjevanje krvi.

Kdor želi o tem izvedeti kaj več in je vešč angleščine, lahko v spletni iskalnik vpiše “aspirin hearing loss” in dobil bo veliko znanstvenih pa tudi manj strokovnih strani s podrobnejšo razlago koristi in stranskih učinkov tega zdravila.